Αναζήτηση προϊόντων




Μενού Πελάτη

Κατάταξη Διαμαντιών

 

 

Κατάταξη διαμαντιών

Η ποιότητα των υλικών μας είναι εξαιρετική, οι πέτρες μας προέρχονται από εγγυημένες πηγές, εξετάζονται στο ατελιέ μας από γεμμολόγους και συνοδεύονται πάντα από το ανάλογο πιστοποιητικό.

 

Αξία
1. Carat (βάρος σε καράτια)
2. Clarity (καθαρότητα)
3. Color (χρώμα)
4. Cut (κοπή).
Η αξία ενός κομμένου διαμαντιού καθορίζεται κυρίως από τα 4C.

Βάρος
Τα διαμάντια πρέπει να ζυγίζονται πάντα σε ζυγαριές ακριβείας. Μονάδα μέτρησης
βάρους είναι το καράτι (ct), που ισοδυναμεί με 0,20 γραμμάρια. 
Το καράτι (ct), δεν πρέπει να συγχέεται με το καράτι των χρυσών κοσμημάτων, το οποίο δηλώνει περιεκτικότητα καθαρού χρυσού. 
Για την σωστή απόδοση του βάρους ενός διαμαντιού απαιτείται
να αναγράφονται πάντα δύο δεκαδικά ψηφία, όπως για παράδειγμα 0,28ct.

Καθαρότητα
Το στοιχείο της καθαρότητας ορίζεται από όλα τα εσωτερικά και επιφανειακά στοιχεία μιας πέτρας, όπως ξένοι κρύσταλλοι, ραγίσματα, χτυπήματα κ.α. Τα διαμάντια είναι οι μόνες πέτρες που μια ελάχιστη μεταβολή στην καθαρότητα τους, δημιουργεί δραματική μεταβολή στην τιμή τους, τη διαφάνεια της πέτρας και τη μηχανική της αντοχή. Για την εξέταση της πέτρας χρησιμοποιείται μεγέθυνση x10.

F1 – Flawless
LF – Literally Flawless
VVS1 – Very very slightly included 1
VVS 2 – Very very slightly included 2
VS 1 – Very very slightly included 1
VS 2 – Very very slightly included 2
SI1 – Slightly included 1
I1 – Imperfect 1
I2 – Imperfect 2
I3 – Imperfect 3

Ο διαχωρισμός 1,2,3 στις κατηγορίες VVS, VS, SI και I δεν γίνεται σε πέτρες μικρότερες των 0,25ct.

Χρώμα
Το διαμάντι είναι αλλοχρωματική πέτρα και στην καθαρή του μορφή είναι τελείως άχρωμο, περίπτωση εξαιρετικά σπάνια στη φύση.Συνήθως τα διαμάντια εμφανίζουν μια ανοιχτή κίτρινη ή καφέ και σε κάποιες περιπτώσεις γκρι απόχρωση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις συναντάμε ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο, πορφυρό, ιώδες, μαύρο, πράσινο, μπλε.

Καθαρότητα

Στα διαμάντια εφαρμόζεται χρωματική διαβάθμιση με βάση την κλίμακα D-Z (λατινικό αλφάβητο) αλλά μόνο για τις περιπτώσεις των κίτρινων, καφέ και γκρι αποχρώσεων.

Εκτιμούμε την ποσότητα του χρώματος που υπάρχει και όσο λιγότερο χρώμα υπάρχει, τόσο ακριβότερη είναι η πέτρα μας.

Οι τελείως άχρωμες πέτρες κατατάσσονται στη θέση D. Όσο περισσότερο χρώμα έχει ένα διαμάντι τόσο «πέφτει » στην κατάταξη.

Κοπή
Η πιο συνηθισμένη κοπή στο διαμάντι είναι το στρογγυλό μπριγιάν (round brilliant).Εκτός από αυτό, έχουμε και τη Fancy shape που είναι κυρίως οβάλ μπριγιάν (oval brilliant), ναβέτα (marguise brilliant) και παραλληλόγραμμη κλιμακωτή κοπή (emerald cut).Όταν εξετάζουμε την ποιότητα κοπής ενός διαμαντιού, καταγράφου με τις αναλογίες (proportions), π.χ. τη γωνία του κώνου της πέτρας, το γυάλισμα (polish) της πέτρας και την συνολική συμμετρία (symmetry) της πέτρας. Όλα αυτά συνδυαζόμενα, κατατάσσουν το διαμάντι σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες Excellent, Very Good, Good και Fair.